Kunskap Läsa Färdighet

Är nog lika frustande ilsken som Martin Ingvar.

Swedish Brain researcher Martin Ingvar at the ...

Swedish Brain researcher Martin Ingvar at the Göteborg Book Fair 2010 (Photo credit: Wikipedia)

Vad var det han sa?  Att läsa och förstå är en Färdighet som man förvärvar genom träna, träna o träna. Felet är inte kommunalisering, fritt skolval, elevens val, bristande ekonomiska resurser eller något av alla de fel som dykt upp sedan PISA-rapporten kom.  Jag studerar kring hjärnans funktioner och har, bland annat, Martin Ingvar och fader David Ingvar som förebilder.

”De pedagoger och politiker som var trötta på korvstoppningsskolan lanserade på 1980-talet nya helt ovetenskapliga pedagogiska metoder, där man missade en så enkel sak som skillnaden på kunskaper och färdigheter.
– Kunskaper, det hade de helt rätt i, behöver man kanske inte belasta hjärnan med i samma utsträckning längre, vi kan söka på nätet och slå upp i Wikipedia. Men färdigheten att lära sig läsa och skriva, den går inte att få utan att traggla.”

”På samma gång blev det mer eller mindre förbjudet att mäta barnens kunskaper, ännu ett misstag, enligt Martin Ingvar. Om man inte mäter läsförmågan vet man inte var barnen står och då kan man inte heller ge dem rätt hjälp.
– Dessutom ökar inlärningen om barnet ser att det utvecklas. Då var du här, men se – nu är du här framme.”

Det finns skolor som tagit till sig av de nya rönen, som använder vetenskapligt belagd pedagogik, som Bornholmsmodellen, eller har experimenterat fram egna fungerande metoder. Skolor som har närmare 100 procent läskunnighet bland sina elever.

För 10 TIO år 2003 sedan lämnade jag in två Motioner som rörde detta. En handlade om LUS Läsutvecklingsschema som ett verktyg att följa upp Läsinlärningen en annan handlade om att ge mer stöd till elever i åk 3 och 4 samt extra stöd till invandrarungdomar i svenska.

Svar från S ”Vi ska inte ha mer kontroller, prov och tester”

Dock finns det hopp framöver hoppas jag!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s