När blir det bättre resultat i skolan

Debattens vågor går höga på olika håll kring skolan.  Sydöstrans ledarredaktör Hans Bülow tillhör dem som ofta har synpunkter. Se mitt svar direkt i kommentarsfältet i tidningen.  Jag har engagerat mig i detta i över 20 år nu och kan se en ljusning i tunneln. Alla ni som ropar på resultat kanske kan ha tålamod och låta reformerna få fäste innan ”tummen ner” dyker för djupt.

Jag tillåter mig citera Utbildningsministern med följande  :

” Sedan mitten av 1990-talet har svenska skolelevers resultat i olika internationella kunskapsmätningar sjunkit kraftigt. Det är därför skolan just nu genomgår den mest reformintensiva perioden sedan 1842.

En viktig fråga är när vi kan förvänta oss att den långvariga nedåtgående trenden vänder uppåt igen. Den förre generaldirektören för Skolverket, professor Per Thullberg, har på regeringens uppdrag analyserat hur lång tid det tar innan regeringens reformer får genomslag. Utredaren har studerat alla reformer sedan 2007 och granskat vad forskningen säger om effekten av dem. I dag har han presenterat resultatet i en statlig utredning, Det tar tid – om effekter av skolpolitiska reformer.

Många av reformerna infördes först läsåren 2011/12 och 2012/13 och Thullbergs slutsats är därför att vi kan förvänta oss ett visst genomslag tidigast vid de internationella studier som görs om två-tre år. Han bedömer att genomslaget sedan förstärks gradvis i ytterligare 10-15 år.

Det här är viktiga slutsatser, som vi alla måste komma ihåg när våra reformer kritiseras för att de ännu inte har gett resultat. Det säger inte något om huruvida våra reformer är rätt eller fel – reformerna har helt enkelt inte funnits på plats tillräckligt länge ännu.

Allra viktigast för att reformerna ska få effekt är vad som faktiskt händer i klassrummet; det beror på varje enskild lärare och mötet med eleverna. Därför är det viktigt att vi fortsätter driva utbildningspolitiken i samma riktning som hittills: fokusera på höjda kunskapsresultat, förbättra tryggheten och studieron på skolorna och, framför allt, stärka läraryrkets status.”

Du kan läsa mer om utredningen här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s