Mindre administration ger mer tid för eleverna

Skolans resurser diskuteras ofta. Folkpartiet har länge, i gott sällskap av aktuell forskning, hävdat att ledning och pedagoger är skolans största och bästa resurs. Samtidigt som vi vill bidra till att skapa goda förutsättningar för eleverna vill vi förbättra de förutsättningar våra anställda har. Kraven på administration och dokumentation har de senaste åren ökat vilket naturligtvis inkräktar på den tid våra pedagoger kan lägga i direktkontakt med eleverna.

Tid är också en resurs och nu har det blossat upp en debatt och tävlan från olika partier som vill göra något åt skolans byråkrati. Redan under hösten förra året väckte vi denna fråga i samråd med de fackliga organisationerna för att undersöka om vi inte tillsammans, politik och personal, kunde se över detta och komma med förslag på förenklingar. Regeringen har tillsatt en utredare som ska se över lärarnas administrativa börda. Till denna utredning har vi redan skickat in våra synpunkter samtidigt som vi lokalt fortsätter se över detta med syftet att förenkla och skapa ännu bättre förutsättningar för både personal och elever.

 

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har nu presenterat förslag om att minska kraven på individuell utvecklingsplan (IUP) och skriftliga omdömen. I årskurs 6-9 behöver det inte finnas alls och i årskurs 1-5 ska det räcka med en gång per läsår i stället för en gång per termin.

Folkpartiet vill betona vikten av att all vår personal får tid för planering, undervisning och reflektion. Detta gäller alltifrån förskolan och upp genom årskurserna på grundskola och i gymnasiet.

I Karlskrona kommun har vi därför påbörjat en unik satsning på kompetensveckling för lärare i samarbete med Jönköpings högskola. Satsningen, som vi lokalt kallar ”Undervisningslyftet”, bygger på hitresta föreläsare och där våra lärare studerar och forskar hemma på sitt ”skolgolv”.

Inom förskolan har vi utökat antalet planeringstimmar för förskolepersonal för att även här skapa bättre förutsättningar att kunna följa den läroplan som nu gäller inom förskolan.

För att än mer uppmärksamma och uppmuntra vår personal har Folkpartiet fått igenom en särskild lokal satsning på lärarlöner med 10 mkr under tre år.

 

Vi vill fortsätta arbetet med att minska den administrativa bördan och se över vilka åtgärder som ytterligare kan vidtas för att låta personalen koncentrera sig på de pedagogiska uppgifterna och noterar tacksamt att vi får alltfler politiska partier med oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s