Debatten om vinst rör 10 %

Den evinnerliga debatten om vinst i näringslivet går på högvarv men debattörerna har fastnat i ett spår av tio.  Möjligen kan man likna detta vid att strutshuvudet frusit fast i isbergets topp?

Ur tidsskriften  Dagens Samhälle

”Stat, kommun och landsting köper varor och tjänster från näringslivet för 520 miljarder per år. De offentliga bolagen handlar för ytterligare 300 miljarder. Totalt 820 miljarder av våra skattepengar används således till köp av varor och tjänster.
Hälften av statens, kommunernas och landstingens budgetar används till affärer med näringslivet. Den andra halvan av budgeten går till de offentliganställdas löner. Aktiviteten på den offentliga marknaden ger jobb åt uppskattningsvis 500 000 människor i näringslivet, vilket väl är positivt eller? Den infekterade diskussionen om friskolor, privat sjukvård och olika former av omsorg utgör bara toppen av ett isberg. 9/10 av affärerna hittar man under debattens yta. Ungefär lika många miljarder som t ex välfärdsbranscherna omsätter används exempelvis för inköp av relaterade varor och tjänster som bland annat skolskjuts, läromedel, färdtjänst, ambulans, läkemedel, tandvård och medicinsk teknik.”

När ska det börja ifrågasättas hur stor VINST tandläkarna, bussbolagen och byggbolagen ska få göra? När ska det krävas att vinst ska återinsättas i deras verksamheter så att vi får ännu bättre tandvård, busstransporter och bostäder??? Kanske vi ska nyansera oss och öppna ögonen för att ett socialistiskt system med enbart statlig verksamhet är förbi?! Till och med Cuba börjar maka på sig och TILLÅTER nu eget jordbruk bland annat.  Ser med spänd förväntan fram mot den fortsatta utvecklingen eller avvecklingen av upphandling och regleringar kring detta.

Detta var mitt 100:ade inlägg och ett litet jubileum.  Kanske kommer jag också upp i  100 kommentarer?

Annonser

4 thoughts on “Debatten om vinst rör 10 %

 1. Och vad vill du egentligen? Skäll på Kuba och socialism är ju just det som har bäddat för det systematiska bortrövande av våra skattepengar och dessas överförande från allmän välfärd till privat profit som du i början pratade om. Genom att sjunga kapitalistintressenas gamla visor kommer du knappast att hindra dem från att ”ta ut” hela vår gamla välfärd i egen vinst.

  Gilla

  • Historian visar mycket tydligt att staten ensam omöjligen kan erbjuda sina medborgare det de behöver. Det jag redovisar är den samlade upphandlingen från det privata näringslivet Sverige gör för att just upprätthålla välfärd och sysselsättning.

   Gilla

 2. Dessutom är begreppet socialliberalism historiskt motbjudande. Det var namnet på dem rikemän som minsann kunde tänka sig att skänka ett måltid åt det kapitalistiska systems några offer, bara de jobbade hela dagarna i fattighuset.

  Gilla

  • Jag kan inte ta ifrån dig, du anonyma(e) A att du anser min ledstjärna vara motbjudande.
   ”Mänskligheten vinner mer på att låta envar leva såsom synes honom bäst än på att tvinga envar att leva såsom andra anser bäst.”
   Jag inser att alla människor inte i alla lägen har möjlighet att ta ansvar för sina liv. Därför är jag socialliberal vilket innebär att staten och politiken är beredda att ta ett visst ökat ansvar för medborgarna. Med detta menar jag att om marknaden inte fungerar skall staten se till att den gör det, medan många marknadsliberaler ofta anser att statlig inblandning enbart kan försämra läget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s