Jakten på Friskolor fortsätter

Socialdemokraterna Magnus Johansson och Patrik Hansson fortsätter tillsammans med lokaltidningen Sydöstran den föga konstruktiva jakten på friskolor.  Nu är det inte fråga om för eller emot friskolor utan nu är det frågan om friskolorna fullföljer sitt uppdrag och om det är rimligt att de betalar ut mångmiljonvinster till sina aktieägare. Likt Don Quijote med sin trogne följeslagare Sancho Panza fortsätter HanSson och JohanSson att strida mot friskolorna i tron att dessa är jättarna som hotar elevernas resultat.

Några faktauppgifter kan kanske vara på sin plats:  Enligt tidskriften Dagens Samhälle, nr 10 2011, har flertalet friskolor en vinstmarginal på i genomsnitt 5  %. Hela 97 % är utpräglade småföretag som driver 1 – 4 friskolor. Jag förutsätter att ni har studerat Karlskrona kommuns friskolors bokslut och inspektionsrapporter de senaste åren och att ni har täckning för era generella uttalanden om mångmiljonvinster.

Argumenten blir alltmer desperata och friskolejägarna är anmärkningsvärt lättsinniga när de fastslår att skolskjutsen är utförd när bussen kommer till skolan men att uppgiften inte är slutförd när eleverna slutar friskolan i åk 9. Varför inte kräva säkrare, snabbare och bättre skolskjuts och att bussbolaget ska avstå från vinst? När kommer kraven på läroboksleverantörerna att de ska ge eleverna bättre förutsättningar?  Vad ska de skriva mer i böckerna så att eleverna når ännu längre?  Att Karlskrona kommun handlar upp varor och tjänster motsvarande över 700 mkr och att staten handlar upp för cirka 500 miljarder av offentliga medel i näringslivet spelar mindre roll hos friskolejägarna Don och Sancho. Det är något väldigt konstigt att ett parti ägnar ett sådant enormt intresse åt friskolorna och argumenterar som om de vore roten till allt ont i skolan. Det är inte friskt. Hur kan ni på allvar tro att detta leder till en bättre skola?

Om jag inte minns fel tycker Magnus Johansson att partikongressen fattar kloka beslut. ”Det är inte aktuellt att införa något förbud mot bidrag till fristående skolor som går med vinst” sa Socialdemokraternas förre partiledare Mona Sahlin. Gäller inte detta längre?

Kanske nästa partikongress fattar beslut om att minimera, begränsa eller rentav förbjuda vinsterna för de organisationer och partier som säljer lotter? Kommer A-lotterierna då att få fribrev månne?

FP skolgrupp, som jag ingår i, säger följande om kvalitet och vinst:

”Om en fristående skola har allvarliga eller upprepade kvalitetsbrister i skolinspektionens granskningar och samtidigt går med vinst bör det betraktas som en försvårande omständighet. Vinst ska inte kunna skapas på kvalitetens bekostnad!”

Mitt fokus ligger på att ytterligare förbättra den kommunala skolan, inte på att motarbeta alternativen. Varje skola måste förtjäna sina elever och det gör man genom att erbjuda en riktigt bra och modern undervisning som ger slitstarka och användbara kunskaper.

Jag hoppas att få diskutera den kommunala skolans utveckling i stället. Den är så mycket viktigare eftersom majoriteten av eleverna går här.

Annonser

One thought on “Jakten på Friskolor fortsätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s