Östros hackar i skivspåret

Den politiska debatten och dess retorik med ideologiska förtecken från S påminner mer om en hackande ”stenkaka” än en förnyad Spolitik.

Jag lyssnar med förundran på Östros inlägg i budgetdebatten idag.

Ett begrepp som ofta används är ordet Rättvisa. Återigen kommer detta ord upp nu som ”Stärk Rättvisan”. För de allra flesta av oss dyker den första tanken automatiskt upp att självklart ska det vara rättvist. Alla människor tycker om ordet rättvisa och många politiska partier vill ha ensamrätt på begreppet. Låt oss göra ett försök till definition och förklaring av begreppet enligt följande:

Ta en löpartävling som ett exempel. Rättvisa är då att alla startar samtidigt när starten sker. Regler som att man inte får hindra varandra fysiskt ska följas av alla. Om någon bryter mot reglerna genom att sätta krokben på sina konkurrenter har en orättvisa uppkommit. Men om alla startar samtidigt och om alla följer reglerna då har en rättvis tävling genomförts.

Om man inte utgår från denna beskrivning måste de som springer snabbast springa långsammare så att alla kommer i mål samtidigt eller också måste vissa starta senare än andra eller alternativt starta från olika ställen.  Likheterna med S gamla paroll ”Alla ska med” blir i ljuset av detta en bra beskrivning på socialistisk definition av rättvisa. Rättvisa blir då ”lite och lika till alla”. Har Östros glömt valrörelsens paroll  redan ”Vi kan inte vänta längre”. Att ständigt återupprepa sina gamla slagord blir allt svårare att förstå.

Hur ska det fortsatta samhällsbygget eller löpartävlingen gå till med en icke förnyad Spolitik kan man undra?  Kanske menar Östros att nu ska alla springa ännu långsammare och att Rättvisa numer definieras som ”Allt mindre likadant till allt fler”

Annonser

2 thoughts on “Östros hackar i skivspåret

  1. Ping: Folkpartiets strategi, att kopiera Sverigedemokraterna! « Sverige är inte världens navel!

    • EN pingback pingar in som kommentar till mitt senaste inlägg författad av Torbjörn Jerlerup en av grundarna till ett nytt parti Liberaldemokraterna. Tanken är intressant och jag kommer följa er. Du eller någon annan av grunderna är välkomna att diskutera begreppet Rättvisa med mig och andra läsare.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s