Sjukförsäkringssystemet behöver en restart

En skriftväxling mellan Fk och BLT ledare angående sjukförsäkringarna finns nu på BLT ledarsida. Jag kan inte undanhålla er nedan kloka tankar kring välfärdens alla sidor. Läs gärna Elisabeth Hamiltons reflektioner kring vårt sjukförsäkringssystem nedan:

I valets slutspurt dök det upp ytterligare ömmande fall som inte fått rätt till sjukpenning/-ersättning. Då hela underlaget till ansökan inte presenteras är det svårt att förstå varför personerna inte får sin ersättning. Behöver det vara så?

Att dagens sjukförsäkringssystem är subjektiv har jag tidigare skrivit om. Det önskvärda är att skapa ett system som är förutsägbart så att det hjälper den sjuke och att det är lätt att bedöma rätten till ersättning för handläggaren.

Det absolut mest avgörande för rätten till ersättning är idag den behandlande läkarens beskrivning av arbetsförmågan trots sjukdom. Om läkaren i stället fick fokusera på beskrivning och behandling av patientens sjukdom och funktionsförmåga vore mycket vunnet. Då hade doktorn kunnat föreslå adekvat medicinsk behandling/rehabilitering så att patienten också kunnat känna tillförsikt i att även doktorn trodde på ett framtida arbetsliv. Dagens system, där läkaren ska beskriva arbetsförmåga, är en återvändsgränd för patienten, då läkarens kompetens är att bota och lindra. Denna kompetens är medicinsk och bör därför användas optimalt inom denna för patientens tillfrisknande. Att via lagstiftning och statsfinansiellt lägga ansvar på läkarkåren att yttra sig om arbetsförmåga för patienterna, innebär stort ansvar. De läkare som jag varit i kontakt med under åren, har alla sagt att de inte klarar av denna uppgift. Att ha ett sjukförsäkringssystem som bygger på ovetenskapligt tyckande är inte rätt mot någon, vare sig läkaren, skattebetalaren eller patienten som inte ens får adekvat rehabiliteringsstöd.

Georg Engstöm, Vadstena, en av Sveriges första psykiatriker, hade redan på 1800-talet myntat begrepp om vad som var psykisk hälsa för människan. Det absolut största och första för välbefinnandet var arbete. Därefter kom motion, frisk luft, god kost och familj och vänner. Hans rön gäller än idag.

Försök borde starta med läkarintyg som beskriver den medicinska funktionsförmågan och förslag till aktivitet för att mildra sjukdomens påverkan. Arbetsförmågan bör vara en fråga för arbetsförmedling/försäkringskassa och patient att jobba vidare med.

Då sjukförsäkringssystemet idag kostar ca 200 miljarder/år borde alla som inte kan arbeta p.g.a. sjukdom kunna ha en rimlig ersättning, vilket ett rikt land som Sverige ha råd med.”

Som socialliberal inväntar jag nu spänt att regeringen omgående ser över detta. Folkpartiet tar nu initiativ i denna fråga på riksplanet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s