Dubbelt magplask i Örlogsflottan

I dagens, 2 sept 2010,  BLT tar vår försvarspolitiker Allan Widman upp försvarsfrågan igen. Trots att få tycker detta är en aktuell politisk fråga är det bra att ämnet diskuteras.. Uppenbarligen har jag inte varit fel ute i nedan inlägg , med flera som framgår av länkar längre ner.  Anmärkningsvärt är dock att M riksdagskvinna Annicka Engblom inte har samma uppfattning som Widman när det gäller våra kustkorvetters förmåga. Det blir huka för Widmans klarspråk o gräva ner sig i skyttegraven från Engblom när hon påstår att korvetterna kan lösa sin tre huvuduppgifter ; Ubåtsjakt, Minröjning och Ytstrid.  Nej säger Widman JA säger Engblom.

Tidigare inlägg  :   Vem debatterar “pudelns kärna” försvars – och säkerhetspolitik?  Vi kunde kanske tillsammans reda ut hur försvarsfrågan hanteras och utvecklas framöver. Ingen kommenterar de svindlande summor som redan lagts ner på just försvarsbeställningar samtidigt som försvarets budget envist ligger kvar kring knappt 40 miljarder.  Jo ledarskribenten Sylvia Asklöf F är som vanligt träffsäker i sina kommentarer. Kan det trots allt vara så att denna beställning har andra skäl än rent säkerhetsmässiga? Möjligen framskymtar detta i dagens bidrag från SAF.

I dagens SvD och i dagens BLT säger nuvarande försvarsminister Tolgfors att “Sverige har en flotta med fem nya Visbykorvetter som stegvis blir operativa, och med ett avancerat ubåtsvapen som utför övervakning av Östersjön på och under ytan. Detta utgör en tröskel mot fientligt agerande. Flottan inriktas, liksom flyget, i första hand för närområdesuppgifter.”

Förre försvarsministern M Odenberg förstod föga sina partikamrater och deras prioriteringar och avgick därför i september 2007, mycket hedersamt enligt bl.a denna tidningsartikel.  ”Odenberg jämför med 1920-talet försvarsslakt. Enligt Odenberg tog finansdepartementet över och hindrade honom från att verkställa beslut. Vi får inte igenom projekt som regering och sedan riksdagen godkänt, säger Odenberg och nämner luftvärnsrobotar till Visby-korvetterna. Det har inte hänt någonting.”

Förstår någon Moderaternas prioriteringar i försvarsfrågan? En finansminister som har hårda sparkrav på försvaret i miljardklassen med ambitionen att MINSKA på beställningarna till försvarsindustrin. En försvarsminister som beställer ubåtar med inriktning övervakning av Östersjön och med närområdesuppgifter. En försvarsberedning som tydligt angett att Sverige ska undsätta våra grannar på andra sidan Östersjökusten i händelse av kris o krig och som lök på laxen en Blekingsk riksdagskvinna, Engblom som tillsammans med Tolgfors tycker att denna beställning är mycket glädjande för Sverige och för Karlskronavarvet och vår ubåtsteknologi. Motsägelserna blir svårförståeliga för mig, Kapten emeritus, och säkert än mer svåra för medborgarna.

Betänk att vår svenska flotta är otillräcklig med endast fem svagt bestyckade korvetter, att minst det dubbla antalet ytfartyg hade behövts, att Gasledningen i Östersjön inte har spelat in ett dugg i dagens ubåtsbeställning och att Sveriges enda Marinbas inte har kapacitet att mönstra och leda sjöstridskrafter värda namnet.

Därmed inte sagt att Kockums o Karlskronavarvet inte ska få bygga fartyg i världsklass. Frågan är bara vilken typ av fartyg som kan anses tillföra Försvarsmakten störst nytta?  Se mina tidigare inlägg 1 inlägg 2 i denna fråga som är nog så viktig för Karlskrona och för Blekinge.

Se också vad en fritt tänkande skribent tycker i frågan.

Annonser

2 thoughts on “Dubbelt magplask i Örlogsflottan

    • Tack för det. Fler borde få insikt i hur det ligger till. Riksdagsmännen och kvinnorna i försvarsutskottet berättar sällan hela bilden av hur det faktiskt blir efter sina skrivningar och beslut. Att sätta på pränt att Sverige ska bistå de baltiska staterna vid oroligheter och konflikter och värre förpliktigar och då duger det inte med en ganska innehållslös Marinbas eller med lyssnande sensorer, ubåtar, i Östersjön. Alltfler inser efterhand att de ytstridsfartyg benämnda korvetter som byggs o levereras är otillräckligt i många avseenden.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s