Ärlighet varar längre

De röd-röda partiledarna påstår i panik att 25 000 välfärdsarbetare har försvunnit från den gemensamma välfärden under alliansregeringen. Låt oss betrakta dessa siffror och beskriva hela bilden.

Enligt Ekonomirapporten hos SKL Sveriges Kommuner och landsting minskade antalet sysselsatta i kommunsektorn med 26 000 personer 2009. Hälften av minskningen 2009 var ingen egentlig minskning, den berodde till exempel på att många anställda fördes över från hemtjänst i kommunens regi till privata hemtjänstföretag. Ett annat skäl till den minskade sysselsättningen var att tusentals så kallade Plusjobb försvann. Vi känner alla till att dessa ”jobb” inte var riktiga jobb.

Dessa rödröda siffror är försåtliga och visar med all önskvärd tydlighet att hos damerna Sahlin och Wetterstrand med bifall från herrarna Eriksson och Ohly räknas bara offentliga jobb i kommunerna visar Aftonbladets Lögndetektor.

Enligt SCB:s statistiker är det svårt att dra slutsatsen att de tjänsterna faktiskt har försvunnit från välfärdssystemet, eftersom statistiken ”inte tar hänsyn till ändringar i välfärdsbranschen”.

Den statistik de röd-röda använder sig av visar alltså inte om de ”försvunna jobben” har övergått från kommunal till privat regi.

Mellan 2008 och 2009 ökade kommunernas och landstingens uppköp av privata välfärdstjänster inom skola, vård och omsorg från 88,5 miljarder kronor till 97,5 miljarder kronor, enligt Sveriges kommuner och landsting.

SKL uppskattar att det motsvarar cirka 13 000 välfärdstjänster, som alltså fortfarande finns kvar inom skola, vård och omsorg, men numer med privata arbetsgivare.

Samtidigt visar statistik från SCB att antalet anställda i de privata välfärdsföretagen stadigt har ökat från 129 997 anställda 2006 till 160 862 anställda 2009. Detta innebär 30 000 fler jobb fast i den privata sektorn som inte godkänns av de röd-röda.

Att antalet anställda i kommunsektorn minskade mellan 2008 och 2009 stämmer. Men det går inte med hjälp av de rödgrönas statistik dra slutsatsen att antalet välfärdstjänster inom skola, vård och omsorg har minskat med 25 000 tjänster.

Egentligen kan det vara tvärtom, eftersom de privata välfärdsföretagen har ökat både i antal och i antalet anställda, samtidigt som kommuner och landsting lägger allt mer pengar på privata upphandlingar.

I de röd-rödas siffra ”25 000 färre anställda” ingår också vikarier och timanställda, vilket innebär att antalet tjänster som faktiskt försvunnit inom kommunsektorn är lägre.

Paniken hos Sahlin har därefter övergått till rena panikdesperationen genom uttalandet att var tionde anställd i välfärden måste sägas upp om Alliansen får fortsätta regera.  I olika sammanhang och i Valröresler är uppenbarligen de flesta medel möjliga att använda.

Skrämselpropaganda för tankarna till dunkla nationer och är inte värdigt en högtstående demokrati som Sverige.  Jag är övertygad om  att Ärlighet och regeringsduglighet varar längst! Därför sitter Alliansregeringen kvar även nästa period.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s