Betyg ökar sannolikheten att klara gymnasiet

Betygsfrågan i skolan är ett evigt trätoämne. I dagens DN kan vi idag ta del av följande : “Betygskritiker som Maria Wetterstrand hävdar ofta att betyg missgynnar de svaga eleverna. Det verkar också logiskt att den som får bra betyg blir glad och uppmuntrad medan den som får dåliga betyg tappar sugen. Men i Anna Sjögrens långtidsstudie framträder ett mönster som talar för en helt annan slutsats: Barn till lågutbildade som inte fick betyg på låg- och mellanstadiet hade lägre sannolikhet att nå en gymnasieexamen än de som fick betyg. För flickor ökade andelen som inte gick gymnasiet med 8–16 procent och för pojkar med 7–10 procent.”

Våra lokala röda partiföreträdare har under många år ljudligt fört fram sina teser att “man lär sig inte mer med betyg”. På den ännu rödare kanten hävdas att betyg ska avskaffas.   Artikeln tar också upp att det faktiskt forskas kring driv- o dragkrafter i allmänt tal motivation.  Motivation förs ibland fram av våra röda politiker som viktigt.

Däremot håller jag inte med ledarskribenten i DN om att man lär sig av misstag. Modern inlärningspsykologi hävdar i stället att man lär sig mer och djupare genom att lyckas. Så kallad operant inlärning med positiv förstärkning bl.a beskriven av BF Skinner.

Just de grupper av elever man säger sig värna om missgynnas av att inte få betyg i grundskolan.  Sånt är livet i det rödgröna lägret. Man kan undra vad småbarnsfamiljer tycker om detta. Vad säger våra lokala representanter till barnfamiljerna nu?

Kanske Magnus Johansson S och Åsa Gyberg Karlsson V återigen kommer med nya argument mot?

Skönt att regeringens Skollag ska tas denna månad. Läs gärna mer  i UNT och i UNT2 och i Aftonbladet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s