Sysslar BlekingeNytt med hårdvinkling?

En gren av massmedia har tagit som uppgift att bevaka samhällsutveckling och politik. Bra och viktigt tycker vi alla i en första reflektion. Det som står i tidningar, sägs i radio och visas i TV tar vi ofta för sanning och nöjer oss därmed. Att ta på sig ett politiskt uppdrag innebär ett ansvar och en glädje i att kunna påverka. Det innebär också att bli granskad och att vara en offentlig person.

Följ med på en intressant bloggserie i det motsatta förhållandet. Vem eller vilka granskar massmedia? Jag tillåter mig göra detta i ett första inlägg.  Utgångsläget blir ett av många inslag i massmedia som tål att granskas några varv till.

Prolog:  I ett inslag Torsdagen den 4 mars  sänder Blekingenytt ett inslag på 1 minut o 24 sekunder med rubriken “Interna stridigheter i Folkpartiet”  kryddat med  ytterligare en rubrik ”de råder storbråk inom folkpartiet i Blekinge”  Lite sjaskig stavning men ok då.

Jag mejlar ansvarig utgivare och ställer följande frågor:

“Vilka belägg har ni för att  det råder interna strider och att det råder storbråk inom partiet? Vilka kontroller har ni gjort för att få detta bekräftat  utöver den fråga ni ställde till mig?  Reportern frågade om  vi har en intern strid  Varvid jag svarade   ”Absolut inte”
Hur kan det komma sig att ingressen skrevs som den skrevs och hur kan det komma sig att mitt svar kring era slutsatser inte kom med i inslaget?”

Svaret blev :

“Jag håller helt med vår reporter. Det du skriver kan inte tolkas som något annat stark kritik och en intern strid.” Återigen lite schavig meningsbyggnad men ok igen då.  Den uppmärksamme läsaren noterar nu att Per Lärka  undviker att använda ordet STORBRÅK.

Frågeställningen till följande anställda i public service kanalen BlekingeNytt, Per Lärka ansvarig utgivare, Martin Hult och Caroline Göransson blir:                                    Var finns er yrkesstolthet?

Helt säkert läser ni detta också och kanske vi kan få till en riktigt bra diskussion kring massmedielogik och massmedias trovärdighet i sitt uppdrag i förhållande till politik.

I sakfrågan kvarstår min kritik och oro, oavsett vilket parti man företräder, över att ett alltför hårt samtalsklimat inte gagnar politikens och demokratins viktiga uppgift och att unga människor ryggar för att engagera sig i politiska församlingar om ett hårt samtalsklimat råder och om massmedia fortsätter att hårdvinkla sina inslag. Internt i folkpartiet har vi rett ut detta och den förmodat kränkte politikern är i själva verket inte illa berörd. Blekingenytts inslag redogjorde inte heller bakgrunden till det förmodade grälet varför många frågat mig “Vad menade Blekingenytt med sitt inslag? Vad bråkade ni om egentligen? “

Fortsättning följer …………………………………

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s