Utveckla kärnkraftstekniken

I dessa extremt kalla dagar tycks det mycket om energiförsörjningen i Sverige. Aftonbladet skriver på sin ledarsida den 9 januari följande “Strömmen är på väg att ta slut. Priserna rusar. Orsaken är kylan men också att två svenska kärnkraftsreaktorer står stilla medan en tredje går för halv maskin. Kärnkraftberoendet hotar inte bara miljön det riskerar dessutom att göra Sverige mörkt och kallt.”

Alltför ofta används den återkommande kylan och att kärnkraftsreaktorerna står stilla som orsak till eländet. Alltför sällan kan vi läsa om den verkliga orsaken till att elpriserna skenar och att elkonsumenterna drabbas av chockräkningar den kommande månaden. Orsaken är nämligen den hukande politiken som började sin kräftgång med kärnkraftsomröstningen 1980 där linje 2, av 3 alternativ, vann med lydelsen “Kärnkraften skulle avvecklas i den takt som var möjlig. Man skulle avvakta att förnybara energikällor blev tillgängliga och ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skulle få förekomma. Alla framtida energianläggningar av betydelse skulle ägas av stat och kommun.” Riksdagen fattade sedan beslut att kärnkraften skulle vara avvecklad 2010. Under mer än 30 år har politiken, riksdagen och som direkt följd forskning och utveckling varit otydliga med hur det ska bli med alternativen och med kärnkraften.  Att riksdagen några år efter lagstadgade MOT att ens få “tänka” på , det s.k. “Tankeförbudet”, att uppföra kärnkraftsrektorer har inte gjort saken enklare.

ist1_9896849-atom-model Endast folkpartiet har på senare tid varit tydliga och vi hävdar med än mer emfas att det är rimligt att fortsätta forska kring kärnenergi och vi har därför påverkat regeringen att 2006 häva förbudet mot att bygga ny kärnkraft. Det ger möjlighet att säkra energitillgången på ett klimatvänligt sätt. Allt fler håller nu med om detta. Dagens svenska kärnkraft besparar atmosfären ungefär 100 miljoner ton koldioxid varje år. Om vi ska uppnå EU:s ambitiösa klimatmål krävs nya kärnkraftverk med ny teknik för att ersätta dagens reaktorer när dessa tas ur bruk. Den intresserade kan ta del av Vattenfalls tankar kring då-nu och sedan gällande kärnkraftsteknik.

Vilka lösningar som kan motverka ett mörkt och kallt Sverige tål att studeras några gånger till.  Blekinge läns tidnings ledare från den 8 januari beskriver förtjänstfullt oppositionens spretiga idéer kring hur energifrågan ska lösas. Hållbarheten i dessa lösningar får var och en tolka naturligtvis.  Än mer allvarligt är att näringslivet börjar undra om allt står rätt till i prissättningen på el i Sverige och i Norden enligt denna debattartikel i DN.

Hur ska vi komma vidare i denna politiska långbänk som nu passerat 30 år?     Kanske kan politiken orka anstränga sig och komma överens om en gemensam hållning i frågan liknande den några socialdemokrater skrev till riksdagen under förra året (Hans Stenberg och Jasenko Omanovic i motion 2009/10:N228:)
"Energiförsörjningen är en viktig förutsättning för konkurrenskraften eftersom energikostnaden är en mycket stor utgiftspost i basindustrin. Energipolitiken måste dels se till att det finns en tilltro till energiförsörjningen på lång sikt, dels se till att energikostnaderna hålls på en konkurrenskraftig nivå. Därför är en ansvarsfull och långsiktig energipolitik en grundförutsättning för basindustrins utvecklingsmöjligheter."

Folkpartiets initiativ och ställningstagande i denna viktiga fråga får allt större gehör och förhoppningsvis blir det inte så kallt och mörkt de kommande vintrarna om fler ansluter sig.

Annonser

One thought on “Utveckla kärnkraftstekniken

  1. Ping: Utveckla kärnkraftstekniken « Karlskronaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s