En udda årskrönika

I dessa dagar kan vi ta del av oändliga tillbakablickar på året som har gått. Födslar, katastrofer, innovationer och dödslar tas upp och vi minns, förfasar oss och gläds om vart annat. En något udda men ack så talande betraktelse står en sann socialdemokrat i Ronneby för. På självaste nyårsafton i Blekinge Läns Tidning svarar S-kommunalrådet Palmqvist på frågan “Vad är det bästa med året som gått?” Svaret blir “Det bästa är att vi har lyckats stå emot krav på privatiseringar av offentliga verksamheter och att vi har lyckats bibehålla bra jämlik välfärd i Ronneby”. Blir någon förvånad? Är det möjligt att få en bättre definition på hur äkta socialdemokrati definieras?  För den minnessvage kommer här en definition på denna ideologi: “Socialism är en politisk och ekonomisk ideologi som syftar till att skapa det klasslösa samhället, där produktionsmedlen styrs eller ägs av folket. Socialister förespråkar samhällslösningar som strävar efter största möjliga jämlikhet mellan individer och grupper av människor. Socialism kännetecknas av tilltron till att gruppen, kollektivet eller staten ska lösa politiska och ekonomiska problem. Begreppet används ofta om samhällssystem där egendom och inkomst står under social kontroll istället för att vara beroende av individuella beslut och marknadsmekanismer. Gemensamt ägande förespråkas emellertid inte av alla socialister.”      Vad säger Palmqvists socialdemokratiska kompisar om detta och hur går det att samregera med en sådan sann socialist?   Bäva månde enskilda företagare som har ambitioner att starta något i Ronneby.  Först nu förstår jag vidden av de bottenplaceringar vår systerkommun kvalificerat sig till. Först nu förstår jag till fullo den motvind Ronnebys näringslivskontor seglar i.

Själv gläder jag mig åt att vi sannolikt uppnår målet att 1 000 nya företag ska etablera sig i Karlskrona under denna mandatperiod och att två privata familjer fått möjlighet att öppna enskilt daghem i sina hem.

Vad månde resultatet efter årets kommunalval bli?

Annonser

One thought on “En udda årskrönika

  1. Med sådan ledning behöver Ronneby inga fiender. Inte bara högskolan har flyttat till Karlskrona. T ex har även Ericssons avvecklat sin verksamhet i Ronneby de senaste 10 åren till Karlskronas förmån. Nu skall Karlskrona rena sitt vatten i Listerbyåsen och en vattenledning dras dit. Tänk om även dricksvattnet tycker Ronneby är så fasansfullt att det tänker envisas med att bara rinna österut.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s