VI kan göra mer för ungdomarna

Min namne, vänsterpartisten Jan-Olof Wahllöf, har länge engagerat sig och är fortsatt bekymrad kring ungdomarnas situation i en insändare i Sydöstran idag, 29 december.

Insändaren avslutas med att vi behöver få tid till eftertanke och reflektion om hur vi vill ha det i samhället. Jag, folkpartisten Jan-Olof Petersson, är också bekymrad över ungdomarnas situation och instämmer i att vi alla behöver reflektera kring hur samhället ska gestaltas framöver. Att vi har olika sätt att möta detta förvånar inte eftersom likheterna i namn slutar i partitillhörighet.

Dessvärre hemfaller sedan Wahllöf till några ordentliga rallarsvingar och reflekterar, inom ramen för sin socialistiska grundsyn, mot vår kamp för allas rätt till ett eget liv med möjligheter till en egen försörjning, mot att friskolor är dåligt, mot det fria vårdvalet och mot skattesänkningar. I eftertanken och i analysen av samhällsutvecklingen de senaste decennierna glömmer W att människor förtidspensionerades i rasande takt med upp till 200 personer om dagen och som därtill blev uppsagda från sin anställning, att skatterna ökade under en följd av år och att segregation och socialt utanförskap har pågått under denna tid. Att då förorda en tillbakagång och återställning till skattehöjningar som lösningen tyder på bristande reflektion Wahllöf. Jag återkommer gärna till att diskutera skattesänkningar, till att ge människor möjlighet till egen försörjning och till frågan om segregering och vill i stället fokusera på det vi faktiskt kan vara överens om.

Beskyll mig gärna för mycket men använd inte orden ”Blunda för hur illa det verkligen är”. Jag blundar definitivt inte och arbetar intensivt med att faktiskt förbättra situationen för våra ungdomar. Jag gör det med samma utgångspunkter som du framför och mer precist med medmänsklighet, jämställdhet och omtanke i min trygga socialliberala inriktning.

Det är bra att du interpellerar, ställer frågor, om att vi måste bli bättre på att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga. Mindre bra är att du inte lägger skarpa förslag om att förbättra akutmottagning för dem som redan drabbats och att all den samverkan som måste till faktiskt blir av.

Det är bra att Blekinges alla kommuner nu har ungdomsmottagningar och att det ska finnas psykiatrisk kompetens där. Mindre bra är att inriktningen på dessa ungdomsmottagningar enbart fokuserar på sjukvård, inte anstränger sig att rikta sig till unga killar och att samarbetet med kommunernas socialtjänst inte fungerar så bra. Det är bra att 82% av 260 gymnasieelever känner till att det finns ungdomsmottagningar i Blekinges kommuner. Mindre bra är att inte samtliga gymnasielever i Blekinge har tillgång till olika sorters kompetenser i alla de frågor, problem och glädjeämnen just ungdomar har.

Här finns oerhört mycket mer att göra, Wahllöf, och alla ni andra med möjlighet till påverkan.

Jag hoppas innerligt att mina initiativ jag har tagit och kommer att ta i dessa frågor får fäste i alla de instanser du för fram och att du Wahllöf, med kolleger i landstinget är välvilliga till ett fördjupat faktiskt samarbete med kommunerna.

Annonser

One thought on “VI kan göra mer för ungdomarna

  1. Ping: VI kan göra mer för ungdomarna « Karlskronaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s