Maktspråk från Öst

Gasledningen genom Östersjön är ett faktum? Den svenska regeringen har idag meddelat att man säger Ja till denna. Att miljöministern meddelar detta i en presskonferens visar på vilka grunder man har fattat detta beslut. Säkerhets- och försvarspolitik har uppenbarligen inte varit värt att beakta enligt vad BLT, AftonbladetDN   Barometern  mfl  idag meddelar. 

Så har ytterligare en spik slagits in i den likbleka kistan Gasledning i Östersjön enligt nyheterna idag. Finland har fegt nog hanterat ärendet som ett miljöärende och godkänt dragningen enligt TTnyheter och Blt idag “Sverige, Tyskland, Danmark och Ryssland har redan godkänt ledningen.
Finland var därmed det sista berörda landet att godkänna projektet. I Finland behandlades gasledningen som ett miljöärende och man ville inte göra en politisk fråga av den.”   

Allt fler har allt oftare uttalat att det inte medför några problem med denna gasledning. Jag tillhör dom som fortfarande är mycket skeptisk till detta. Maktspråket under marknadsföringen och möjligheterna för de ryska ledarna att använda gastransporterna som ett "nytt vapen" kan inte underskattas. Att sedan vissa skribenter väcker begreppet "Kalla kriget" till livs igen förskräcker. Det är beklagligt och anmärkningsvärt att vi blundar för gasledningens maktstrategiska betydelse. När gasledningen ligger där är det rena bingovinsten för de ryska ledarna i Kreml eftersom huvudägaren Gazprom kontrolleras av den ryska staten. Är det redan glömt att Medvedev med understöd av Putin klart har deklarerat att gasexporten också är ett verktyg i den ryska utrikespolitiken? Är det redan glömt vad som hände Ukraina och Georgien förut och nu igen när dessa länder inte fogligt lyder maktspråket från Kreml? Strypt gastillförsel och höjda priser. Är vi i Sverige som goda medlemmar i EU beredda på att EU i allmänhet och Tyskland i synnerhet nu sätter sig in en kraftig beroendeställning till Ryssland?  Vilken försvarspolitiker kommer nu att bli först ut och kräva större svensk marin närvaro i området kring gasledningen?

Annonser

3 thoughts on “Maktspråk från Öst

  1. Ping: Christian Valtersson: På Newsmill om Nord Stream

  2. Ping: Kontrakurs i försvarsfrågan « Socialliberala tankar

  3. Ping: Dubbelt magplask i Örlogsflottan « Socialliberala tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s