En urvattnad S kongress

God morgon alla S-kongressombud från Karlskrona.

Hoppas ni är nöjda med alla de beslut ni tagit trots att de var lite urvattnade. Omprövningens mödosamma process tog väl trots urvattningen något steg framåt?

En titt på motionsfloden till er kongress gav en klar indikation om att skolfrågorna i allmänhet och friskolorna i synnerhet kom högt upp på dagordningen.

Hälften av de 121 skolmotionerna till kongressen handlar om friskolor, att det ska bli svårare att starta, förbud mot vinst, skärpta regler och i vissa fall föreslås att alla friskolor ska försvinna.

I slutet av 2007 ställde jag ett antal frågor till er skoltalesman i Karlskrona med anledning av de sensationella skrivningarna ni producerade i ert nationella rådslag om skolan.

Så här skrev ni då

”Skolans uppgift är att förmedla kunskap till alla elever. Därför är det väldigt viktigt att skolan följer upp vilka kunskaper eleverna har och att det görs tillräckligt tidigt för att de åtgärder som behövs ska kunna sättas in.” och

”Förnyelse av friskolesystemet där ett nytt system måste kunna garantera friskolorna rätt att starta och verka på samma villkor som kommunala skolor.  Föräldrar och elever måste få rätt att välja mellan olika alternativ.”

Några svar på om ni hade för avsikt att fullfölja dessa ambitioner har jag inte fått, förutom ett vagt ”vi har något på gång”

Under de åren som har gått sedan dess har vi ju redan genomfört det mesta av detta.  Ni måste vara nöjda med denna utveckling? Vad återstår för er att komma med nu? Vad har ni på gång?

Det enda som egentligen återstår i er kongress när era skolrådsförslag nu blir verklighet under vår ledning är motståndet mot friskolor.

Hur ser kartan ut på skolhuvudmän i riket Sverige?

Friskolorna utgör en mycket liten del av den svenska skolan. I 56 kommuner går 0 procent av eleverna i friskolor. I 103 kommuner går max 5 procent av eleverna i friskolor. 69 av de 75 miljarder kronor som grundskolan kostar går till de kommunala skolorna. Varför lägga så mycket energi på detta när vi istället borde fokusera på den kommunala skolans utveckling?

Den kommunala skolans utveckling borde rimligen vara oerhört mycket viktigare. Där går ju nämligen 9 av 10 elever.

Friskolor är självklart ingen lösning på skolans problem. Mitt fokus ligger därför på att förbättra den kommunala skolan, inte på att motarbeta alternativen. Varje skola måste förtjäna sina elever och det gör man genom att erbjuda en riktigt bra och modern undervisning som ger hållbara och användbara kunskaper för framtiden.

Att leka Följa John med oss och gräva ned sig i illasinnat friskolemotstånd duger inte.

Den som söker svar på vad Socialdemokraterna vill göra med skolan nästa mandatperiod finner väldigt få.  Vad är ert fokus?  Ger kongressen några svar? HUR och med vilka medel ska ni nu förverkliga de vaga besluten som BLT också frågar sig? Låt oss hoppas att er trianguleringspolitik i allt väsentligt slutar i att ni följer våra skolreformer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s