Gas i Österjsön Hot eller Möjlighet

Det visar sig nu att Länsstyrelsen i Blekinge ”prioriterade frågor och ärenden från länet” enligt dagens BLT. Analys och riksbedömning om miljö, fiske, sjötrafik, säkerhetspolitik, försvar och bevakning till sjöss anses inte beröra länet. Sveriges enda Marinbas ligger i Karlskrona och Länstyrelsen anser inte att dessa frågor rör länet. Jag blir svettig och tar mig för pannan. En provinsialfilial är vi inte betjänta av.
Fp beställde 2007 en undersökning av Synnovate-Temo om svenskarnas inställning till Gasledningen som planeras i Östersjön. Av drygt 1000 tillfrågade svarade 76 % att de kände till planerna. Av dessa 76 % svarade 55 % att de var emot ledningen.
Motståndet ökar efterhand och Aftonbladets enkät i juni i år visar på 70% emot.

Vår Europaparlamentariker Olle Schmidt trycker på i EU i denna fråga och har fått till en skärpning av EU:s officiella inställning i frågan.
”Ryssland måste inse lärdomen i det gamla ordspråket ”behandla andra som du vill bli behandlad själv”. Det är märkligt att EU, bland annat genom att godkänna gasledningen i Östersjön, skall tillåta en allt starkare rysk energidominans samtidigt som europeiska företag förvägras investeringsmöjligheter i Ryssland, säger Olle Schmidt.”

Märkligheterna och svårigheterna i denna fråga är oändliga och rör sig på hela skalan från rent mänskliga behov kring uppvärmning av bostäder, via miljöaspekter i Östersjön till säkerhetspolitiska faktorer.

Självklart får detta inte hindra ett yttrande från Länsstyrelsen i Blekinge eftersom vi i Blekinge i högsta grad berörs av denna gasledning direkt och indirekt. Detta inger inget förtroende för regeringens arm i Blekinge.
Mycket märkligt är det också att inte ett ord sades under politikerveckan på Gotland i somras. Månne det redan har varit färdigförankrat i de viktiga nivåerna?

Jag ansluter mig till den mycket skeptiska inställning som finns i denna fråga men kan inte låta bli att trots detta bredda perspektivet lite.

Som gammal militär, kapten i flottan, glömmer jag inte en oerhörd upplevelse under en ”fredlig” samövning med örlogsflottor från Östersjöländerna i mitten på 90-talet.
Jag deltog i en av de första PFP-övningarna PartnershipForPeace i s Östersjön. Ombord på en av svenska flottans örlogsfartyg stod jag och språkade med en rysk marinofficer. Vi talade tyska med varandra. För mig var denna händelse en islossning av pyramidala mått och gav hopp om fortsatt hänsyn och förståelse till varandra kring Östersjön.
Skillnaden mot det så kallade Kalla kriget och den ogenomträngliga muren till Warszawapakten var enorm.
Kanske en gasledning inte är det optimala i att skapa ett bättre klimat kring Östersjön men betydelsen får inte underskattas.
Sylvia Asklöf F kanske kan utveckla hur Ryssland tänker i dessa sammanhang?
Storhetsambitioner eller ödmjukhet inför nyttan av att ha goda grannar?

Annonser

3 thoughts on “Gas i Österjsön Hot eller Möjlighet

 1. Hej Joppen! Jag skulle gärna se att du skickade ett liknande inlägg till ledarsidan, så ska jag gladeligen besvara dig där också.

  I korthet är min uppfattning, att om man läser studier gjorda av FOI på hur Ryssland använder sig av sin energireserv som ett sätt att utöva makt över sin omvärld, så bör man heller inte vara främmande för att detta är ett tankesätt som härskar i Ryssland. Eller för att vara mer specifik: det är Kremls sätt att hantera makt över sitt nära utland. Tyvärr finns det så många strukturer kvar från gamla Sovjet. Det måste man vara medveten om. De som hävdar att det inte är så vill jag hävda vill skönmåla situationen.

  Gilla

 2. Intressant debatt detta!

  Ryssland har ett uttalat mål att använda energin som ett strategiskt vapen i utrikespolitiken. Att Kreml inte tvekar att använda det har vi bland annat sett i förhållandet till Ukraina.

  Eftersom ingen kan säga vart Ryssland går i framtiden (och jag är inte optimist med tanke på Putin & Co:s trackrecord) är det djupt oroande att EU nu gör sig ännu mer beroende av rysk energi. Nordstream måste ses politiskt, i praktiken blir den enorma gasledningen slags en axel mellan Berlin-Moskva. Det vore naivt om man tar lätt på betydelsen av detta.

  Gilla

 3. Jag är naturligtvis mycket orolig för denna utveckling. Kanske inte så mycket miljömässigt. Den gamle centerledaren Olof Johansson satt ju sin ära på att stoppa Öresundsbron. Se hur det gick.
  Nej än värre är Rysslands maktbegär och risken för en upptrappning av antalet örlogsfartyg i Östersjön med förevänding "Vi bevakar gasledningen", "vi bevakar bevakarna" med följd att bevakarna bevakar bevakarna i en farlig uppåtspiral. Den gamla tiden med WP järnridå och misstänksamhet och skräck vill väl ingen ha tillbaka.
  Någon myntade begreppet "ÖStersjön Fredens hav" i slutet på -70-talet . Är detta en utopi?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s