S letar efter sin ideologi


Valrörelsen inför 2010 riksdags och kommunalval har nu startat och de bästa valarbetarna för Alliansen och borgerligt styre i kommunerna är Socialdemokrater som slår knut på sig själva.
Carin Jämtin i S partistyrelse och oppositionsborgarråd i Stockholm tror sig vinna röster på uttalandet ”möjligheterna till vinstuttag ska begränsas hos välfärdsentrepenörer” i DN 28 juli. Hur detta ska sluta får nog Jämtin förklara.
En kommun med cirka 50 tusen invånare handlar årligen upp välfärdstjänster motsvarande cirka 400 tusen kronor. En summering av upphandlingar svenska kommuner, 290 st, gör på ett år i form av byggnation, livsmedel, papper, renhållning, kollektivtrafik, sjukvård, omsorg, skolor OCH skolbyggnader med mera, med mera skulle uppgå till kanske 100 miljarder kronor.
Vem eller vilka offentliga utförare ska utföra alla dessa tjänster om Jämtins förslag på vinstbegränsningar mot allt förnuft skulle få gehör?
Effekterna blir absurda och kommuner och landsting får börja inrätta grosssistfirmor byggbolag och bussbolag. Kvar står en liten skara egenföretagare med begränsade möjligheter att leverera tjänster till det offentliga och till privatmarknaden. Dessa kommer då att belastas med en orimligt hög skatt , kanske upp till 70-80 % för att finansiera Jämtins socialistiska samhälle. Vem vill ha en sådan lösning?
Några dagar senare i DN 30 juli går 6 tunga socialdemokrater ut och vill sluta freda med friskolorna. Med följande uttalanden avväpnas Jämtin i sin argumentation av sina egna partikamrater ” Vi har dock svårt att se poängen med att det är acceptabelt att göra vinst på att bygga en skola men inte att driva den. Det är samma skattepengar som betalar båda.”
De sex klarsynta socialdemokraterna fortsätter med följande ” Friskolor och kommunala skolor ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det är rimligt att extra resurser som satsas fördelas lika mellan de kommunala skolorna och friskolorna. Lika självklart är att om en besparing måste göras under året så ska den inte bara drabba den kommunala skolan, utan gälla alla skolor på lika villkor.”
Detta är precis vad sittande Alliansregering nu är på väg att genomföra genom beslutet i riksdagen om ”Bidrag på lika villkor” vilket vi redan börjar tillämpa i Karlskrona.
Den socialdemokratiska kongressen i höst blir mycket intressant. Än mer intressant blir hur den klarsynta delen av S ska få med sig Ohly i sina framsynta tankar och hur den röda falangen i Karlskrona kommer att förhålla sig till alla skolrådslag och utspel som kommer från huvudstadens sossar. Varför inte ge ett öra till förre finansministern Feldt som ger goda råd inför S-kongressen? Inhämta fakta om friskolornas betydelse innan de slaktas och dräneras är ett mycket klokt råd.
Som vanligt kommenterar BLT:s briljanta penna Sylvia A-F detta i sin ledare ”Dags att byta spår på skivan”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s