S fixar jobben med ordgodis och triangulering

Socialdemokraterna har en ny arbetsmarknadspolitik om man ska tro på Österbergs och Johanssons ordgodis i dagens SvD. Ingen ska skrivas av. Arbetslinjen ska gälla för alla.
S har det senaste året omprövat sin politik vilket får ses som ett sundhetstecken efter valresultatet 2006. Självrannsakan framskymtar i några stycken och mest häpnadsväckande är väl citat ” i sviterna efter 90-talets kris tilläts en urholkning av den arbetslinje som är helt central i det socialdemokratiska välfärdsbygget”
Kan de möjligen mena sitt starkaste vapen mot arbetslösheten som användes flitigt under 2004 och 2005? Förtidspension med nästan 200 personer om dagen. Dessa fick sina inkomster reducerade ner till 64 procent. Efterhand döptes förtidspension om till aktivitetsersättning och sjukersättning i den vanliga orddansen. Ska er nya arbetsmarknadspolitik gälla även dessa som fortfarande går hemma? Under den senaste intensiva högkonjunkturen var ungdomsarbetslösheten uppe i över 21 % och hela arbetslösheten var uppe i 8,5 %. Under denna period hade S regeringsmakten.
Vad säger att denna arbetsmarknadspolitik ska bli framgångsrik med dessa påhittiga nya namn utan innehåll?
Arbetsförmedlingen ska bli Kompetensförmedlingen, Försäkringskassan slås ihop med Arbetsförmedlingen och ska kallas Kraftsam och allt kryddas med ordet kompetens som inledning på alla nya fina ord. Återigen används den gamla goda sossetaktiken att bearbeta våra förslag, ge dom nya namn och sedan presentera som sina egna.
Detta är inget annat politisk triangulering. Triangulering innebär att man i grundläggande politiska frågor söker finna en ”tredje position” mellan den egna ståndpunkten och den ståndpunkt som motståndaren besitter för att på så sätt kunna locka den ofta avgörande gruppen väljare i det politiska mittfältet. Detta mittfält börjar nu bli riktigt trångt. Om alla partier har samma lösningar men med olika ord blir det ett förtroendeval nästa val. Där har S en lång väg att vandra. Originalet är alltid bättre än kopian.

Hur jobben skall skapas nämns inte alls. Vi får hoppas att S inte åberopar manna från himlen som kompisarna V. Det blir inga nya skattepengar genom fler myndigheter, fler försäkringar, fler sammanslagningar, fler offentliga jobb eller genom nya ord.
Var finns företagarperspektivet i S nya arbetsmarknadspolitik? Glömde ni lägga in detta avsnitt i kopieringsmaskinen under trianguleringsarbetet?

För övrigt är det viktigt att vi alla röstar i EU-valet senast den 7 juni i år och att vi får till stånd ett riksdagsbeslut om införandet av Euro även i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s