80 miljoner till Karlskrona

Regeringen presenterar idag en satsning på kommuner och landsting för att klara välfärden.
För Karlskronas del innebär detta ett tillskott på 33 miljoner kronor redan i december i år och ytterligare 24 miljoner kronor åren 2011 och 2012. Sammanlagt blir detta ett välkommet tillskott på över 80 miljoner kronor de kommande åren till vår kommun. BLT är på hugget och tar också upp detta idag. Ska bli spännande att läsa Sydöstran i morgon bitti som inte är lika snabba på nätet.
Tydligast skriver idag SKL om detta. Självklart har många synpunkter på detta. Läs mer här : DN1
Om socialdemokraternas Mona med alla tillSkyndare hade fått bestämma så hade dessa pengar hamnat hos SAAB och Volvo.
Nu väntar jag spänt på att regeringen också kommer till skott i det så kallade balanskravet som kräver att kommunerna måste ha en budget i balans varje år. Detta innebär att man inte kan använda de goda årens överskott till de sämre åren. Det innebär också att det inte är tillåtet att något år gå med underskott. Ett slopande av detta balanskrav skulle medföra att Karlskrona mer långsiktigt kan utveckla kvaliteten i sin kärnverksamhet och också kan hålla en jämn kommunalskatt över en längre tid. Detta skulle betyda mycket mer för Karlskrona än att ständigt ropa på statliga medel så fort det blir bekymmersamt med resurserna.
Låt mig påminna om att den borgerliga majoriteten i Karlskrona efterlämnade ett stort överskott, eget kapital, 1994 vilket socialdemokraterna spenderade under de följande åren.
Pratet om det så kallade ”dukade bordet” vi fick ta över i januari 2007 var dessvärre tomt skryt och efterhand har vi i många nämnder fått hantera ett antal ”skämda rester” från detta bord.

För övrigt är det viktigt att vi alla röstar i EU-valet i år och att vi får till stånd ett riksdagsbeslut om införandet av Euro även i Sverige.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s