Euron fyller 10 ÅR

Euron introducerades 1999 och övriga Europa har därmed haft denna valuta under tio år. Europeiska unionens officiella valuta används nu i 16 av Europeiska unionens medlemsstater.
Den gemensamma valutan berör mer än 320 miljoner européer och har en direkt påverkan på närmare 500 miljoner människor världen över.
Sverige har dessvärre ännu inte anslutit sig trots att alla länder som har gått med i Maastrichtfördraget har lovat att införa Euron.
Sverige avslog Euron i en folkomröstning 2003 och har kringgått kravet att ansluta sig till euroområdet genom att inte uppfylla kriterierna för medlemskap.
Många motståndare har under dessa år odlat myten om att den gemensamma valutan innebär en förlust av den nationella suveräniteten.Låt mig bidra till att avliva denna myt och tvärtom hävda att vi i dagens globaliserade värld inte längre kan leva i en illusion om nationell suveränitet i en värld med ett fåtal dominerande valutor. Genom att ingå i euroområdet är det tvärtom så att en gemensam valuta är bra mycket större och tyngre än en enskild. Island är det senaste exemplet på hur illa det kan gå med en liten nationell valuta.
Sverige står utanför valutasamarbetet och vi måste fortfarande betala för att växla till oss andra valutor och konkurrensnackdelarna för vår utrikeshandel består eftersom vi envist håller kvar vid den svenska kronan
Sedan euron infördes har mer än 10 miljoner jobb skapats i euroområdet och handeln inom euroområdet har ökat med upp till 10%.
Stöd mitt och folkpartiets krav på en ny omröstning om ett införande av Euron även i Sverige så fort som möjligt, helst under nästa mandatperiod 2010 till 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s